AHI Architectural Heritage Intervention

“Contribuir a la revalorització del patrimoni com a camí de futur per a l'arquitectura del segle XXI és la nostra raó de ser; posar èmfasi en una visió diversa, rica i necessàriament complementària de la pràctica de la intervenció és la nostra missió i fer-ho mitjançant un treball reflexiu i propositiu, el veritable repte”.

Aquest projecte, fundat i dirigit des de 2011 per Ramon Calonge, Oriol Cusidó, Marc Manzano i Jordi Portal, arquitectes membres de l'Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA), al llarg de la seva trajectòria s'ha convertit en una plataforma que inclou quatre actuacions independents alhora que transversals.

El Premi Europeu, un certamen biennal que es converteix en catalitzador i aparador de la pluralitat d'enfocaments que planteja el camp de la intervenció a Europa.

La Biennal Internacional, el marc on contrastar i conèixer més de prop la intervenció de qualitat en el patrimoni arquitectònic de països no europeus.

L'Arxiu digital, una finestra viva i oberta que ofereix una panoràmica sobre la intervenció en la memòria del nostre entorn.

El Fòrum, lloc de trobada on participar d'un debat continu sobre les principals preocupacions i línies de pensament de la intervenció del patrimoni arquitectònic a Europa.

Jurat de la 3ª edició del Premi

Jurat de la 3ª edició del Premi

28 febrer 2017

En la tercera edició, el Premi Europeu d'Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA, igual que en les anteriors convocatòries, compta amb un jurat de prestigiosos experts internacionals. Entre els membres de cada categoria, es troben guanyadors i/o finalistes de la segona edició del certamen, representants de tres àmbits geogràfics –Catalunya, Espanya i Europa– i en el seu conjunt, inclou perfils professionals vinculats a diferents àrees d'especialització del sector. Un jurat que la direcció del premi designa no només per l'acreditada trajectòria de cadascun d'ells en l'àmbit de la intervenció en el patrimoni arquitectònic, sinó també, per la seva aptitud com a grup per garantir la sinergia, l'equitat i l'afinitat en l'aproximació a l'anàlisi i valoració de les obres presentades a cadascuna de les 4 categories del premi.

El jurat de la Categoria A, Intervenció en el patrimoni construït, està format per l'arquitecta portuguesa Inês Vieira da Silva, qui, al capdavant de l'estudi SAMI-Arquitectes amb Miguel Vieira, ha dissenyat obres valorades internacionalment en certàmens com El Premi d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea - Premio Mies van der Rohe (2007, 2011 i 2015). Per l'arquitecte espanyol Ignacio Pedrosa, qui, entre altres reconeixements, compta amb la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts i per Marc Aureli Santos. Aquest últim, arquitecte espanyol vinculat des de fa anys a l'Administració com a coordinador de projectes i amb una dilatada experiència docent que li ha portat ha col·laborar amb institucions internacionals com el MIT de Massachussets o l'Escola d'Arquitectura de Gènova, entre d’altres.

Per la seva banda, el jurat de la categoria B, Espais exteriors, està representat pel britànic Ian Mcknight, deixeble de David Chipperfield, qui des del seu despatx a Belfast ha desenvolupat obres que han obtingut el reconeixement de prestigioses institucions com el RIBA. Pels arquitectes espanyols Celestino García Braña, nomenat Acadèmic de la Real Acadèmia de Belles Arts de Galícia i Pere Buil, l'obra del qual des de l'estudi Vora ha estat exposada en les últimes edicions de la Biennal de Venècia: pavelló català (2014 i 2016) i pavelló espanyol (2016).

En la categoria C, Planejament, els membres són el prestigiós arquitecte italià Alessandro Alì, que ha desenvolupat diversos plans generals de ciutats i és professor de planificació urbana i disseny ambiental en el Politecnico di Milano. Els espanyols Carles Enrich, l'obra dels quals ha estat nominada als EU Mies Van der Rohe Awards (2017) i Cristina Mata, arquitecta urbanista que ha participat en la redacció i supervisió de diferents plans amb incidència territorial i urbanística entre els quals destaca el PTP de Bilbao Metropolità.

Per acabar, en la categoria D, Divulgació, el jurat està compost per Carsten Hanssen, arquitecte holandès membre de la junta directiva de AIA Europe i vicepresident electe en 2017, l'arquitecte espanyol Fernando Cobos, membre expert del Consell Científic d'Europa Nostra i la llicenciada en Història de l'Art Montserrat Villaverde, especialista en recerca històrica vinculada al patrimoni.