Arxiu

Arxiu

Tornar

Casa Luz, an old townhouse

Casa Luz, an old townhouse

The project consists of a complete remodel of an old townhouse in Extremadura just keeping the retained rough-textured existing façades and the dividing walls. The programme is divided into four identical size spaces, which rise around a courtyard. There is a living room, a kitchen and two bedrooms with a bathroom each. Choosing a deciduous tree guarantees us a shadow in the hottest season, while in winter lets in the sun to heat and light the rooms. It also works as a visual filter between spaces. The ground floor is a free plan suitable for many uses, without heating either air-conditioning but connected with the garden at the back. The work shows its pure materiality and deliberately contrasts with irregular textures of rammed-earth and stone, which have been whitewashed. It has sought an atmosphere where the red color of the ceramic and the intense green birch predominate. The ceramic material itself gives us the desired texture and warm color, so paintings or false ceilings were unnecessary.

Nom del projecte

Casa Luz, an old townhouse

Autor

Arquitectura-G
Jonathan Arnabat
Jordi Ayala-Bril
Aitor Fuentes
Igor Urdampilleta

Edició

4
Shortlisted

Any

2013

Superfície m²

136,5

Cost €

66.000

Població

Cilleros, Extremadura

País

Spain

Col·laboradors

Structure consultant: Toni Casas Constructor: Construcciones Alsan

© Fotògraf/a

José Hevia

Organitzat per

Patrocinat per