Archive

Archive

Return

Cave di Arzo, Arzo quarries

Cave di Arzo, Arzo quarries

The project for the redevelopment of the area and the reuse of the buildings within the Arzo quarries, promoted by the Patriziato di Arzo, focussed on three areas. The Natural Amphitheatre: a project for the reuse and promotion of the great disused Cava Caldelari approximately 4,500 square meters of rich natural diversity. The project has cleared an area that was cluttered with quarrying detritus, now replaced by four rows of seats made from marble blocks, arranged in a semi-circle. The steps can be used as seating and allow the staging of public events. The Quarry Workshop: the conversion of the ancient sheds where marble was processed into workshops and exhibition spaces. The workshop spaces have been retained, and the original machinery for handling stone has been restored. The Educational Trail: a path that leads to the ancient quarries in the wood above. At the start of the trail, a new building houses the public conveniences, this is entirely built from marble blocks with different surfaces and finishes.

Project name

Cave di Arzo, Arzo quarries

Author

enrico sassi architetto
Enrico Sassi

Edition

4
Shortlisted

Year

2017

Surface area sqm

5.000

Cost €

1.167.860,12

City

Mendrisio

Country

Switzerland

Collaborators

Collaborators: Roberta Blasi, Irene Lucca Civil engineer: Pietro Brenni, Brenni Engineering SA Environmental engineer and landscape consultant: Oikos 2000 Sagl Electrotechnical engineer: Dante Solcà, Elettro Dinamic Sagl

© Photographer

Marcelo Villada Ortiz

Organized by

Sponsored by