Archive

Archive

Return

Innovation Powerhouse

Innovation Powerhouse

The former power plant of Philips in Eindhoven is transformed into the multi-tenant Innovation Powerhouse. A transformation from a brute, raw and heavy industrial complex -in size and volume completely unsuitable for offices- into a comfortable, breathing, spacious, fresh and innovative work environment. The points of departure were to maintain the building’s architectural qualities and to incorporate this vision of an open environment for innovation. To create a vibrant center where all inhabitants can meet, the architects created a clear-cut backbone in the building, which clusters all activity and forms the heart of the building. Inspired by the original plans, the architects added a steel vertical garden to the central high-rise, completing the originally intended symmetry of the building. The symmetry is finished by a glass extension at the back of the building. Other interventions are kept subtle, to highlight and strengthen the monumental industrial character of the building.

Project name

Innovation Powerhouse

Author

Atelier van Berlo
Eugelink Architectuur
De Bever Architecten

Edition

4
Shortlisted

Year

2018

Surface area sqm

11.000

Cost €

-

City

Eindhoven

Country

Netherlands

Collaborators

Structural engineer: Van de Laar Installation engineer: Kemtec B.V. Contractor: GeVa Vastgoed

© Photographer

Tycho Merijn

Organized by

Sponsored by