Archive

Archive

Return

Casa Batlló

Casa Batlló

Inside, the main intervention included the construction of a new vertical communication core, an evacuation staircase and an elevator adapted for people with dissabilities connecting all floors from the basement to the roof. The heritage work on the noble floor recovers the original stucco coating on the walls and ceilings in the main rooms, hidden behind several paint layers. The original glass tears lamp hanging from the ceiling of the main living room was restored and placed. Doors, windows, plinths and wood wainscoting were restored. Some doors and wood wainscoting in the corridor were reproduced mimetically, in shape and material, copying the originals stored in the MNAC. Some heritage units have been recovered, such as the “trencadís” and the glass balls of one of the roof chimneys, the movable wooden partition and the railing lamp at the end of the noble staircase, the dining room lamp, the wooden windows in the stone arches of the ground floor and the arched geometry of the false ceiling at the entrance. The façade was totally restored

Project name

Casa Batlló

Author

Xavier Villanueva
Ignasi Villanueva
Mireia Bosch
Ana Atance

Edition

5
Shortlisted

Year

2020

Surface area sqm

1.250

Cost €

1.910.881

City

Barcelona

Country

Spain

Collaborators

Team: Anna Morilla, Ramon Espelt, Marcos Jiménez
Structures: Juan Ignacio Eskubi
Engineer: Joan Escanelles
Photogrammetry: Jaime Salguero
Essays: Gabinet del Color, Patrimoni 2.0
Laboratory: Laboratori de Materials de la UPC
Restoration: ECRA, RèCOP
Civil works: Constructora d’ARO
Carpentry: Llorens, Fitó i Fills

© Photographer

Casa Batlló

Organized by