Archive

Archive

Return

Landscape and chapel of Jorba Castle

Landscape and chapel of Jorba Castle

The project responds to phase two of the Master Plan for Jorba Castle (2015). The archaeological excavation process revealed a small 12th century chapel of 60 m2, comprising three 4m walls with a series of decorative elements from the 16th century. This discovery brings a new approach to the project, proposing a landscape itinerary through the first two phases of the castle’s history and ending inside the chapel. The project addresses this discovery and proposes covering the space to keep it dry and allow future archaeological work. The roof is a lightweight laminated timber structure with polycarbonate sheets to enhance natural lighting. Difficult access and the irregular geometry of the walls make it impossible to work with prefabricated elements, leading to the choice of a lightweight construction system built on site. Stones and soil from the archaeological excavation were reused to form a cyclopean concrete wall, that retains and guarantees the stability of the upper terrace, and the soil was used to pave the enclosure.

Project name

Landscape and chapel of Jorba Castle

Author

Carles Enrich Studio
Carles Enrich Giménez

Edition

5
Shortlisted

Year

2020

Surface area sqm

215

Cost €

135.530

City

Jorba, Barcelona

Country

Spain

Collaborators

Team: César Jiménez, Adriana Campmany
Archaeology: Mireia Sabaté (Arqueovitis)
Structure: BBG

© Photographer

Adrià Goula

Organized by