Archive

Archive

Return

"Illa de la Pietat" as a public space

"Illa de la Pietat" as a public space

The city of Vic has a dense and compact historic centre, with an exceptional wealth of heritage. It can be read as a sum of urban landscapes, which on the first-floor streets, squares, cloisters, stores and especially many monumental public buildings are linked. The “Illa de la Pietat” is formed by a combination of buildings: The Roman Temple, the remains of the Romanesque Castle of the “Montcada”, and the church and baroque chapels of the “Pietat, Sants Màrtirs and Fonda”. We propose a transversal view that provides the experience of the complex, recognizing and valuing the different times contained, and activating them in connection with the rest of the city's landscapes. Different interior and exterior intermediate spaces are proposed sequentially as new doors or thresholds that are offered to understand different existing realities in the monumental complex of the “Pietat”, generating multiple and labyrinthine routes, which enable an experience full of emotions that help visitors to understand the essence and the complexity of the place.

Project name

"Illa de la Pietat" as a public space

Author

estudi d'arquitectura toni gironès
Toni Gironès Saderra

Edition

5
Shortlisted

Year

2020

Surface area sqm

740

Cost €

430.444

City

Vic, Barcelona

Country

Spain

Collaborators

Team: Meritxell Vila
Engineering: Aquilue Serrat
Quantity surveyor: Jordi Auguet, Jordi Llobet
Blacksmith: Ramón Cestero (Smartec98)
Carpentry: Marta Salvans (Vic City Council)
Courtains: Panadès Interiorisme Tèxtil

© Photographer

Fernando Alda

Organized by