Archive

Archive

Return

Synagogue Square

Synagogue Square

The idea was designed from an inclusive perspective, to improve the quality of life of people in the neighborhood. The project tries to reconnect the different levels of the environment, building a floor with a continuous paving of anti-slipping stone as an adaptation of the traditional paving system. The connections with the streets are solved with soft ramps and with stairs of small height, to facilitate the daily displacements of the elderly people. The historical Valencia Street had been lost when the archaeological area was opened up and is connected from the historical center. A large wooden platform that adapts to the natural topography with steps, recovers this historic access road. The floating plaza is a continuity of the public space of the surrounding streets, which overflies the archaeological space. A floating pavement of iroko wood slats, with details of handcrafted placement, on a steel structure that allows it to adapt to the topography. An urban space made of wood promotes the tactile sensation of small scale in urban spaces.

Project name

Synagogue Square

Author

Grupo Aranea
Cel-Ras Arquitectura
el fabricante de espheras

Edition

5
Shortlisted

Year

2020

Surface area sqm

1.029

Cost €

455.350,88

City

Onda, Castelló

Country

Spain

Collaborators

Author: Fernando Navarro Carmona, Pasqual Herrero Vicent, Eduardo J. Solaz Fuster, Mª Amparo Sebastiá Esteve, Francisco Leiva Ivorra, Juan Miguel Gil García
Team: Víctor Muñoz Macián, Anna Morro Peña, María Pitarch Roig, Yasmina Juan Osa, Francisco Piñó Alcaide, Sara Juanes Herrera, Elisa García Capilla, Jorge Juan Roy Pérez, Sergio Estruch González
Archeology: Rafael Rubio (CAVEA)

© Photographer

Milena Villalba

Organized by