Archives

Archives

Retour

New access to the historic centre of Gironella

New access to the historic centre of Gironella

Gironella has grown divided by the river Llobregat. Its historic center is located on top of a hill where the medieval castle was set and has been depopulated due to difficulties in accessibility. We propose new access to the old town in order to enhance the connectivity between the two parts of the town. The location of the elevator in Cal Metre’s path triggers the incorporation of this unused track as a new great natural public space for Gironella. The river facade is formed by medieval remains that mean an architectural and historic heritage for the town. Our proposal seeks to be integrated respectfully as a new layer in the memory of the place. The upper 16 meters of the case is covered with a ceramic lattice, made by holed bricks, allowing natural ventilation and lighting. The lattice inner face is left open allowing the visual relation with the stone wall. The lower 8 meters of the case has a glass enclosure to ensure a close relation with Cal Metre's path and its trees.

Nom du projet

New access to the historic centre of Gironella

Auteur

Carles Enrich Studio
Carles Enrich Giménez

Édition

4
Finalist

Années

2015

Surface m²

4

Cost €

114.500

Ville

Barcelona

Pays

Spain

Collaborateurs

Team: Ada Sánchez, Àngel Rosales, Adriana Campmany Structural engineer: MA+SA arquitectura (Roger Saderra) Quantity surveyor: Jaume Morro Constructor: Solà Cardona

© Photograph

Adrià Goula

Hébergé par

Parrainé par