AHI Architectural Heritage Intervention

“Contribuir a la revalorització del patrimoni com a camí de futur per a l'arquitectura del segle XXI és la nostra raó de ser; posar èmfasi en una visió diversa, rica i necessàriament complementària de la pràctica de la intervenció és la nostra missió i fer-ho mitjançant un treball reflexiu i propositiu, el veritable repte”.

Aquest projecte, fundat i dirigit des de 2011 per Ramon Calonge, Oriol Cusidó, Marc Manzano i Jordi Portal, arquitectes membres de l'Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA), al llarg de la seva trajectòria s'ha convertit en una plataforma que inclou quatre actuacions independents alhora que transversals.

El Premi Europeu, un certamen biennal que es converteix en catalitzador i aparador de la pluralitat d'enfocaments que planteja el camp de la intervenció a Europa.

La Biennal Internacional, el marc on contrastar i conèixer més de prop la intervenció de qualitat en el patrimoni arquitectònic de països no europeus.

L'Arxiu digital, una finestra viva i oberta que ofereix una panoràmica sobre la intervenció en la memòria del nostre entorn.

El Fòrum, lloc de trobada on participar d'un debat continu sobre les principals preocupacions i línies de pensament de la intervenció del patrimoni arquitectònic a Europa.

Diferents visions de patrimoni a Guinea Equatorial

La V Biennal Internacional AHI va comptar amb Guinea Equatorial com a país convidat i es va articular a partir de la temàtica "Diferents visions de patrimoni a Guinea Equatorial". Per primer cop en el transcurs de les diferents edicions, les conferències van tenir lloc en el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

En aquesta V edició hi van participar experts de diverses disciplines de l'arquitectura i del món de l'art que tenen com a objectiu presentar una mostra del panorama patrimonial guineà equatorial en el sentit més ampli, un patrimoni que beu de la memòria més ancestral fins al mestissatge de les cultures colonials (portuguesa, britànica i espanyola) que han passat pel país deixant la seva empremta. La pluralitat i riquesa del seu llegat material és una expressió més de la seva cultura. Reforçar i projectar internacionalment els valors tangibles i intangibles són claus per al present i el futur del país.

Ponències
- Els Nous Districtes Urbans, el desenvolupament dels petits poblats
Ponent: Dominica Nchama Minang Ntang. Arquitecta en el Ministeri d’Obres Públiques, Habitatge i Urbanisme de Guinea Equatorial, en la Direcció d’Urbanisme i Cadastre.
- Intervencions en el patrimoni paisatgístic de Guinea Equatorial
Ponent: Ursicino Nsé. Arquitecte i fundador de Parasite, empresa de processos projectuals i constructius.
- Herència cultural dels Ñañigos de Fdo Poo en el patrimoni arquitectònic de Santa Isabel
Ponent: Pocho Guimaraes. Artista transversal del món de l’art, el cinema i la dansa.
- Records d’una època (1960-1969)
Ponent: Marcelo Ndong. Actor i difusió del patrimoni.
- Colonialisme, Patrimoni i Reparació a Guinea Equatorial
Ponent: Laida Memba. Arquitecta i codirectora del projecte Patrimonio Guinea 2020.
- Paisatges patrimonials de Guinea Equatorial
Ponent: Montserrat Villaverde. Historiadora de l’Art, codirectora del projecte Patrimonio Guinea 2020 i professora a ETSALS La Salle Arquitectura.