AHI Architectural Heritage Intervention

“Contribuir a la revalorització del patrimoni com a camí de futur per a l'arquitectura del segle XXI és la nostra raó de ser; posar èmfasi en una visió diversa, rica i necessàriament complementària de la pràctica de la intervenció és la nostra missió i fer-ho mitjançant un treball reflexiu i propositiu, el veritable repte”.

Aquest projecte, fundat i dirigit des de 2011 per Ramon Calonge, Oriol Cusidó, Marc Manzano i Jordi Portal, arquitectes membres de l'Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA), al llarg de la seva trajectòria s'ha convertit en una plataforma que inclou quatre actuacions independents alhora que transversals.

El Premi Europeu, un certamen biennal que es converteix en catalitzador i aparador de la pluralitat d'enfocaments que planteja el camp de la intervenció a Europa.

La Biennal Internacional, el marc on contrastar i conèixer més de prop la intervenció de qualitat en el patrimoni arquitectònic de països no europeus.

L'Arxiu digital, una finestra viva i oberta que ofereix una panoràmica sobre la intervenció en la memòria del nostre entorn.

El Fòrum, lloc de trobada on participar d'un debat continu sobre les principals preocupacions i línies de pensament de la intervenció del patrimoni arquitectònic a Europa.

El Premi tanca la inscripció consolidant el seu caràcter internacional

El Premi tanca la inscripció consolidant el seu caràcter internacional

14 maig 2015

El Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA tanca la seva 2ª convocatòria amb xifres que ratifiquen la seva vocació internacional i consoliden la seva continuïtat

Maig 2015_ La segona edició del Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA, certamen biennal organitzat pel COAC (Col·legi d’Arquitectes de Catalunya) i AADIPA (Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic), tanca la seva inscripció amb una participació internacional quatre vegades més gran que en la seva primera convocatòria.

El nombre de projectes inscrits, en aquesta la seva segona edició, que aconsegueix els gairebé 200 i coincideix amb la seva primera convocatòria, garanteix la seva estabilitat i permanència. I el registre de despatxos de 25 països diferents, front a les 8 procedències que es van adscriure en l’anterior cita, ratifiquen el caràcter internacional del certamen que té com a objectiu primordial distingir la bona pràctica patrimonial i contribuir a la seva divulgació. 

Des del 24 d’abril, tancament del període d’inscripció, fins a finals del mes de maig, el jurat internacional format per prestigiosos experts en l’àmbit de la intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, duran a terme la tasca de valoració de les obres que en cadascuna de les quatre categories opten al premi. En la categoria A –Intervenció en el patrimoni construït–, els arquitectes Antón Capitel, Toni Gironés i Malgorzata Rozbicka avaluaran 117 projectes. En la categoria B –Espais exteriors– els experts Joaquín Pérez, Jose Luís Infanzón i Giuseppe Lonetti analitzaran 32 propostes. En la categoria C –Planejament– els professionals Antoni Vilanova, Sonia Puente Landázuri i Cristopher Graz avaluaran 8 projectes i en la categoria D –Divulgació– Raquel Lacuesta i Miguel Ángel Troitiño estudiaran 27 obres. 

La decisió del jurat es donarà a conèixer el 12 de Juny, a la seu del COAC de Barcelona i en el marc de la II Biennal Internacional sobre Patrimoni Arquitectònic que des de la direcció del Premi s’organitza conjuntament amb el COAC, AADIPA i la Generalitat de Catalunya. Les ponències i intervencions de la jornada, que culminarà amb la cerimònia oficial del lliurament de premis, giraran entorn del tema “El Patrimoni de l’Arquitectura del canvi de segle XIX-XX” i comptarà amb el Marroc com a país convidat.

Sobre el Premi 
El Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA, la primera convocatòria del qual es va celebrar l’any 2013, sorgeix del convenciment que en el context actual, que el patrimoni arquitectònic a més d’un instrument fonamental de coneixement és considerat un recurs soci-econòmic de primer ordre per al desenvolupament sostenible dels territoris, resulta imprescindible la divulgació, distinció i reconeixement de les obres i projectes de qualitat que contribueixen a la preservació de la memòria col·lectiva.

Dirigit per Ramon Calonge, Oriol Cusidó, Marc Manzano, i Jordi Portal, arquitectes membres de l’agrupació AADIPA, el Premi té la voluntat de consolidar-se com a catalitzador i observatori dels nous reptes que afegeix la globalització de l’arquitectura contemporània, en la conservació i intervenció del patrimoni construït.