Arxiu

Arxiu

Tornar

Civic Centre Cristalleries Planell

Civic Centre Cristalleries Planell

The building makes use of the entire plot, acting as an intrinsic part of the urban landscape, although the triangular shape and the classified façades prevent it from occupying the entire site. The programme is distributed across four levels which are set back from the south-facing heritage facade. The resulting atrium reconciles construction and heritage, improves the natural lighting for the classrooms and provides heat and sound barrier. The ceramic materiality aims to exalt the heritage façade by integrating and not singularizing it. The new and the old are set with similar materials and techniques. This puts them practically on the same level, but in both cases, the building demands are attended: the closing, the reception, the ventilation of the chambers and patios. The materiality is composed of structural meanings. The block of solid glass has been introduced as part of the wall enclosure. This improves the light conditions of the courtyards and provides the façade with a material linked to the memory of Cristalleries Planell.

Nom del projecte

Civic Centre Cristalleries Planell

Autor

Harquitectes
David Lorente Ibáñez
Josep Ricart Ulldemolins
Xavier Ros Majó
Roger Tudó Galí

Edició

4
Shortlisted

Any

2016

Superfície m²

1.694

Cost €

1.936.000

Població

Barcelona

País

Spain

Col·laboradors

Team (Harquitectes): Blai Cabrero Bosch, Montse Fornés Guàrdia, Toni Jiménez Anglès, Berta Romeo, Carla Piñol, Xavier Mallorquí, Andrei Mihalache Structure: DSM arquitectes Environmental consulting: ARS Project Engineering: TDI enginyers

© Fotògraf/a

Adrià Goula

Organitzat per

Patrocinat per